Profesionalus dantų balinimas atliekamas naudojant įvairias medžiagas, kurios skverbiasi į gilesnius danties sluoksnius. Dėl cheminės reakcijos dantys kurį laiką gali būti lengviau pažeidžiami įvairių dažiklių, todėl būtina žinoti, kokių produktų reikėtų vengti pirmosiomis dienomis po dantų balinimo, kad procedūros rezultatas būtų intensyvesnis ir išliktų ilgiau. Taip pat nepamirškite, kad dantų balinimas namuose trunka ilgiau, o tai reiškia, kad išvardytų produktų turėsite vengti visą balinimo laikotarpį.
Štai dešimt produktų, kurių odontologai pataria vengti po dantų balinimo:
1. Juoda kava yra vienas populiariausių karštų gėrimų pasaulyje, tačiau intensyviai dažo dantis. Tai tikriausiai ne naujiena, tačiau po balinimo procedūros kava gali prasiskverbti pro poras ir likti „užrakinta“ danties viduje, taip suteikdama nepageidaujamą atspalvį.
2. Arbata taip pat nėra gera alternatyva kavai, nes joje yra taninų, dėl kurių gali susidaryti dėmių. Jei norite ilgiau džiaugtis dantų baltumu, teks pakentėti be karštų gėrimų.
3. Raudonasis vynas taip pat nėra tinkamas gėrimas po dantų balinimo procedūros. Jame yra polifenolio, todėl gali susidaryti dėmių dantų paviršiuje. Geriau nerizikuoti ir kaip alternatyvą rinktis kitą gėrimą, neturintį dažomųjų savybių.
4. Burokėliai, morkos ir kitos daug dažiklių turinčios daržovės pirmosiomis dienomis po dantų balinimo taip pat turėtų būti išbrauktos iš jūsų valgiaraščio, nes gali pakenkti dantų baltumui.
5. Gazuoti gėrimai nėra tinkamas pasirinkimas troškuliui malšinti po dantų balinimo procedūros. Šiuose gėrimuose yra daug cukraus, rūgščių, dažiklių ir kitų medžiagų, kurios gali stipriai paveikti dantų paviršių, prasiskverbti pro viršutinį sluoksnį. Itin pavojingi labai šalti gazuoti gėrimai, nes juose esančios medžiagos gali įsiskverbti giliau.
6. Rūgščių uogų sultys gali sukelti dantų eroziją ir padidinti jautrumą, tad po dantų balinimo jų taip pat reikėtų atsisakyti. Jau nekalbant apie tai, kad uogų sultyse dažniausiai natūraliai gausu dažiklių (pavyzdžiui, mėlynių, vyšnių sultyse).
7. Padažai ir pagardai gali atrodyti nekaltai, bet padaryti daug žalos. Itin venkite sojos padažo ir balzamiko – šie pagardai stipriai dažo, palieka ant dantų tamsiais dėmes. Atsisakyti reikėtų ir pomidorų padažo, ypač aštraus. Pomidoruose natūraliai yra tam tikrų rūgščių, kurios skverbiasi pro dantų poras ir gali lemti dėmių susidarymą. Be to, aštrumas gali paskatinti dantų jautrumą.
8. Citrusiniai vaisiai turi daug rūgščių, kurios gali lemti dantų spalvos pakitimus, paskatinti eroziją, kuri itin pavojinga, jei buvo atliktas plombuotų dantų balinimas. Be to, citrusai yra rūgštūs ir po dantų balinimo gali paskatinti jautrumą.
9. Juodasis šokoladas atrodo kaip vienas iš sveikesnių desertų pasirinkimų, tačiau tik ne po dantų balinimo. Šios rūšies šokoladas turi tam tikrų pigmentų, taninų ir rūgščių bei gali lemti dėmių susidarymą dantų paviršiuje. Dėl šios priežasties po dantų balinimo procedūros jo reikėtų atsisakyti.
10. Ledai yra vienas daugiausiai dažiklių turinčių desertų, todėl gali sugadinti dantų balinimo rezultatus.
Apibendrinimas
Dantų balinimas yra paprasta procedūra, tačiau ne mažiau svarbu ir tai, kaip savo dantimis rūpinsitės po jos. Nuo to priklauso, kiek laiko pavyks džiaugtis rezultatu ir koks bus balinimo intensyvumas. Laikykitės rekomendacijų dėl maisto produktų vartojimo, kad išvengtumėte dėmių atsiradimo ir spalvos netolygumo.